The functions and Foods of Vitamins and Minerals
Vitamins ဗိုက်တာမင်များ
Vitamin A = အဖျားအနာကို ခုခံပေးသည်။ အရိုး၊သွား၊ဆံပင်၊ လက်သည်း၊ အရေဖျားတို့ကို အားဖြစ်စေသည်။ မျက်စိကြည်စေသည်။ (မုန်လာဥ၊ အစိမ်းရောင်နှင့် အဝါရောင် ဟင်းရွက်များ၊ ဥများ၊ အာလူးအချိုနှင့် နို့ထွက်ပစ္စည်းများတွင် ပါဝင်သည်။)
Vitamin B1 = ဦးနှောက်၊ မျက်စိ၊ ဆံပင်နှင့် နှလုံးကို အားတိုးစေသည်။ ပိုးမွှားကိုက်ခြင်းကို သက်သာစေသည်။ အစာကြေစေသည်။ (ဝက်သား၊ အသီးအနှံများ၊ နေကြာစေ့နှင့် ပဲစေ့ ပဲတောင့်များတွင် ပါဝင်သည်။)
Vitamin B2 = အသားမျှင် Tissue များကို ကြီးထွားရန် အားပေးသည်။ အရေပြား၊ လက်သည်းနှင့် ဆံပင်ကို ကျန်းမာစေသည်။ (မှိုများ၊ နို့၊ အသား၊ ငါး၊ ဥ၊ ဟင်းသီးဟင်းရွက်များတွင် ပါသည်။)
Vitamin B3 = ကိုယ်စိတ် နှစ်ပါး ကျန်းမာစေသည်။ ခေါင်းကိုက်ခြင်းကို လျှော့ပါးစေသည်။ (အစိမ်းရောင် ဟင်းရွက်များ၊ အစေ့အနှံများ၊ ပဲတောင့်များ၊ ဥများ၊ ငါးနှင့် အသားတို့ တွင် ပါဝင်သည်။)
Vitamin B6 = ပရိုတိန်းပါသော အစာများကို အမိုင်နို အက်စစ် (Amino) အဖြစ် ပြောင်းလဲစေသည်။ အစာကြေစေသည်။ အကြောတက်ခြင်း၊ အကြောဆွဲခြင်းကို လျှော့ပါးစေသည်။ (ပျားရည်၊ တဆေး၊ ပဲဖတ်၊ အာလူး၊ ဟင်းရွက်စိမ်းများနှင့် ငါးတို့တွင် ပါဝင်သည်။)
Vitamin C = အဖျားအနာ ကာကွယ်သည်။ အရိုး၊သွား၊ သွားဖုံးတို့ကို သန်မာစေသည်။ သွေးသန့်စေသည်။ (ငရုတ်ကောင်း အချို၊အနီ၊ အစိမ်း၊ လိမ်မော်၊ရှောက် - - စသည့် အသီးများ၊ ခရမ်းချဉ်သီး၊ အာလူး၊ ဟင်းရွက်စိမ်းတို့တွင် ပါသည်။)
Vitamin D = အရိုးနှင့် သွားတို့ကို ခိုင်မာကြီးထွားစေသည်။ သွေးလှည့်ပတ်မှုကို ကူညီသည်။ အအေးမိခြင်းကို Vitamin A နှင့် C တို့ဖြင့် ပူးပေါင်း ကာကွယ်ပေးသည်။ (နို့၊ Tuna ငါး၊ Salmon ငါး၊ ငါးကြီးဆီ၊ ဥများနှင့် ထောပတ်တို့တွင် ပါသည်။)
Vitamin E = အနာကျက်စေသည်။ သွေးအားကောင်းစေသည်။ အဆုတ်ကို ကာကွယ်သည်။ (ဟင်းရွက်စိမ်းများ အာလူး၊ နို့၊ ပဲ တို့တွင် ပါသည်။)
Vitamin K = သွေးခဲစေသည်။ ဒဏ်ရာ အနာကျက်စေသည်။ (အစေ့အနှံများ၊ ဟင်းရွက်စိမ်းများ၊ အသည်း၊ ဥများနှင့် အာလူးတို့တွင် ပါသည်။)
Minerals သတ္တုဓါတ်များ
Iron (သံဓါတ်) = အဆုတ်နှင့် ကြွက်သားမျှင်များသို့ အောက်စီဂျင် ပို့ပေးသည်။ ကယ်လ်စီယမ်နှင့် ကြေးဓါတ် Copper ကို ခန္ဓာကိုယ်မှ စုတ်ယူရန် ကူညီသည်။ (ဟင်းနုနွယ်၊ အသားများ၊ ချယ်ရီသီး၊ အစေ့အနှံနှင့် အသီးခြောက်များတွင် ပါသည်။)
Calcium (ကယ်လ်စီယမ်) = အရိုးနှင့် သွားတို့ကို တိုးပွါးစေသည်။ နှလုံးကြွက်သားများကို အလုပ်လုပ် လုပ်ဆောင်ရန် ကူညီသည်။ (အစေ့အနှံများ၊ ဟင်းရွက်စိမ်းများနှင့် နို့ထွက်ပစ္စည်းတို့တွင် ပါသည်။)
Magnesium (မဂ္ဂနီစီယမ်) = အာရုံကြောကို တည်ငြိမ်စေသည်။ အိပ်ပျော်စေသည်။ အစာကြေစေသည်။ အရိုးနှင့် သွားတို့ကို သန်မာစေသည်။ (အစေ့အနှံငယ်များ၊ ထောပတ်သီး၊ ဟင်းရွက်စိမ်း၊ အခွံမာသီးများ၊ စပျစ်သီး၊ ဘယ်ရီသီး( အစေ့ပါသော အရည်ရွန်းသီးများ) တွင်ပါသည်။)
Zinc (သွပ်) = အရိုးနှင့် သွားတို့ကို တိုးပွါးစေသည်။ ဆံပင် အားကောင်းစေသည်။ ရွှေဖရုံစေ့၊ အစေ့အနှံငယ်များ၊ အသည်း၊ ပဲစေ့၊ ပဲတောင့်၊ အကြေးခွံပါသောငါးတို့တွင် ပါသည်။)
Vitamins နှင့် Minerals တို့၏ ကွာခြားချက်
Vitamins တို့သည် ကိုယ်ခန္ဓာတွင် နဲနဲသာလိုသည့် ပုံစံရှိ အရာများ ဖြစ်သည်။ အသက်ရှင်ရန် မရှိမဖြစ် လိုသည်။ ကိုယ်ခန္ဓာထဲ၌ အတုဖန်တီး၍ မရနိုင်ပါ။
Minerals (သတ္တုဓါတ်များ) သည် သဘာဝထဲရှိ ပုံမဲ့အရာများ ဖြစ်သည်။ ကိုယ်ခန္ဓာရှိ အသားမျှင် Tissue များနှင့် အရည်များကို ဖြစ်ေစေသည်။ Tissue များနှင့် အရည်များက Vitamins ၊ ဟိုမုန်း၊ အင်ဇိုင်းတို့နှင့် ပူးတွဲ အလုပ်လုပ်ကြသည်။
# သင့်တော်သော အစာကိုစားပါ။ Vitamin များလျှင် အန္တရာယ်ရှိသည်။
Vitamin A = အဖျားအနာကို ခုခံပေးသည်။ အရိုး၊သွား၊ဆံပင်၊ လက်သည်း၊ အရေဖျားတို့ကို အားဖြစ်စေသည်။ မျက်စိကြည်စေသည်။ (မုန်လာဥ၊ အစိမ်းရောင်နှင့် အဝါရောင် ဟင်းရွက်များ၊ ဥများ၊ အာလူးအချိုနှင့် နို့ထွက်ပစ္စည်းများတွင် ပါဝင်သည်။)
Vitamin B1 = ဦးနှောက်၊ မျက်စိ၊ ဆံပင်နှင့် နှလုံးကို အားတိုးစေသည်။ ပိုးမွှားကိုက်ခြင်းကို သက်သာစေသည်။ အစာကြေစေသည်။ (ဝက်သား၊ အသီးအနှံများ၊ နေကြာစေ့နှင့် ပဲစေ့ ပဲတောင့်များတွင် ပါဝင်သည်။)
Vitamin B2 = အသားမျှင် Tissue များကို ကြီးထွားရန် အားပေးသည်။ အရေပြား၊ လက်သည်းနှင့် ဆံပင်ကို ကျန်းမာစေသည်။ (မှိုများ၊ နို့၊ အသား၊ ငါး၊ ဥ၊ ဟင်းသီးဟင်းရွက်များတွင် ပါသည်။)
Vitamin B3 = ကိုယ်စိတ် နှစ်ပါး ကျန်းမာစေသည်။ ခေါင်းကိုက်ခြင်းကို လျှော့ပါးစေသည်။ (အစိမ်းရောင် ဟင်းရွက်များ၊ အစေ့အနှံများ၊ ပဲတောင့်များ၊ ဥများ၊ ငါးနှင့် အသားတို့ တွင် ပါဝင်သည်။)
Vitamin B6 = ပရိုတိန်းပါသော အစာများကို အမိုင်နို အက်စစ် (Amino) အဖြစ် ပြောင်းလဲစေသည်။ အစာကြေစေသည်။ အကြောတက်ခြင်း၊ အကြောဆွဲခြင်းကို လျှော့ပါးစေသည်။ (ပျားရည်၊ တဆေး၊ ပဲဖတ်၊ အာလူး၊ ဟင်းရွက်စိမ်းများနှင့် ငါးတို့တွင် ပါဝင်သည်။)
Vitamin C = အဖျားအနာ ကာကွယ်သည်။ အရိုး၊သွား၊ သွားဖုံးတို့ကို သန်မာစေသည်။ သွေးသန့်စေသည်။ (ငရုတ်ကောင်း အချို၊အနီ၊ အစိမ်း၊ လိမ်မော်၊ရှောက် - - စသည့် အသီးများ၊ ခရမ်းချဉ်သီး၊ အာလူး၊ ဟင်းရွက်စိမ်းတို့တွင် ပါသည်။)
Vitamin D = အရိုးနှင့် သွားတို့ကို ခိုင်မာကြီးထွားစေသည်။ သွေးလှည့်ပတ်မှုကို ကူညီသည်။ အအေးမိခြင်းကို Vitamin A နှင့် C တို့ဖြင့် ပူးပေါင်း ကာကွယ်ပေးသည်။ (နို့၊ Tuna ငါး၊ Salmon ငါး၊ ငါးကြီးဆီ၊ ဥများနှင့် ထောပတ်တို့တွင် ပါသည်။)
Vitamin E = အနာကျက်စေသည်။ သွေးအားကောင်းစေသည်။ အဆုတ်ကို ကာကွယ်သည်။ (ဟင်းရွက်စိမ်းများ အာလူး၊ နို့၊ ပဲ တို့တွင် ပါသည်။)
Vitamin K = သွေးခဲစေသည်။ ဒဏ်ရာ အနာကျက်စေသည်။ (အစေ့အနှံများ၊ ဟင်းရွက်စိမ်းများ၊ အသည်း၊ ဥများနှင့် အာလူးတို့တွင် ပါသည်။)
Minerals သတ္တုဓါတ်များ
Iron (သံဓါတ်) = အဆုတ်နှင့် ကြွက်သားမျှင်များသို့ အောက်စီဂျင် ပို့ပေးသည်။ ကယ်လ်စီယမ်နှင့် ကြေးဓါတ် Copper ကို ခန္ဓာကိုယ်မှ စုတ်ယူရန် ကူညီသည်။ (ဟင်းနုနွယ်၊ အသားများ၊ ချယ်ရီသီး၊ အစေ့အနှံနှင့် အသီးခြောက်များတွင် ပါသည်။)
Calcium (ကယ်လ်စီယမ်) = အရိုးနှင့် သွားတို့ကို တိုးပွါးစေသည်။ နှလုံးကြွက်သားများကို အလုပ်လုပ် လုပ်ဆောင်ရန် ကူညီသည်။ (အစေ့အနှံများ၊ ဟင်းရွက်စိမ်းများနှင့် နို့ထွက်ပစ္စည်းတို့တွင် ပါသည်။)
Magnesium (မဂ္ဂနီစီယမ်) = အာရုံကြောကို တည်ငြိမ်စေသည်။ အိပ်ပျော်စေသည်။ အစာကြေစေသည်။ အရိုးနှင့် သွားတို့ကို သန်မာစေသည်။ (အစေ့အနှံငယ်များ၊ ထောပတ်သီး၊ ဟင်းရွက်စိမ်း၊ အခွံမာသီးများ၊ စပျစ်သီး၊ ဘယ်ရီသီး( အစေ့ပါသော အရည်ရွန်းသီးများ) တွင်ပါသည်။)
Zinc (သွပ်) = အရိုးနှင့် သွားတို့ကို တိုးပွါးစေသည်။ ဆံပင် အားကောင်းစေသည်။ ရွှေဖရုံစေ့၊ အစေ့အနှံငယ်များ၊ အသည်း၊ ပဲစေ့၊ ပဲတောင့်၊ အကြေးခွံပါသောငါးတို့တွင် ပါသည်။)
Vitamins နှင့် Minerals တို့၏ ကွာခြားချက်
Vitamins တို့သည် ကိုယ်ခန္ဓာတွင် နဲနဲသာလိုသည့် ပုံစံရှိ အရာများ ဖြစ်သည်။ အသက်ရှင်ရန် မရှိမဖြစ် လိုသည်။ ကိုယ်ခန္ဓာထဲ၌ အတုဖန်တီး၍ မရနိုင်ပါ။
Minerals (သတ္တုဓါတ်များ) သည် သဘာဝထဲရှိ ပုံမဲ့အရာများ ဖြစ်သည်။ ကိုယ်ခန္ဓာရှိ အသားမျှင် Tissue များနှင့် အရည်များကို ဖြစ်ေစေသည်။ Tissue များနှင့် အရည်များက Vitamins ၊ ဟိုမုန်း၊ အင်ဇိုင်းတို့နှင့် ပူးတွဲ အလုပ်လုပ်ကြသည်။
# သင့်တော်သော အစာကိုစားပါ။ Vitamin များလျှင် အန္တရာယ်ရှိသည်။
No comments:
Post a Comment